Odkąd sięgam po ten dar od pszczół, infekcje omijają mnie szerokim łukiem. Oto sekret mojej odporności

Dodano:
Piegrza pszczela Źródło: Shutterstock / OlgaKot17
Szukasz sposobu na wzmocnienie odporności? Wykorzystaj cenny produkt pszczeli. Odkąd włączyłam go do swojej diety, choroby mnie omijają.

Wzmacnianie odporności jesienią i zimą jest szczególnie ważne. Co roku w tym trudniejszym dla zdrowia czasie korzystam ze wsparcia zdrowego produktu pszczelego, o którym, mam wrażenie, jeszcze mało osób słyszało. Jest na tyle cenny, że warto go włączyć do swojego codziennego menu. Korzyści będą nieocenione.

Czym jest pierzga pszczela i jakie ma właściwości?

Pierzga pszczela powstaje w wyniku fermentacji pyłku kwiatowego zmieszanego z miodem i enzymami pszczelimi. Od wieków ceniona jest ze względu na właściwości zdrowotne, które wykazuje. Jej wpływ na wzmacnianie odporności będzie znaczny. Zawiera bowiem nie tylko witaminę C, ale też witaminę D, o którą w diecie trudno, a której rola w zwalczaniu infekcji, działanie przeciwzapalne i korzystny wpływ na komórki układu odpornościowego są kluczowe dla zachowania zdrowia.

W zdrowym produkcie pszczelim znajdują się też liczne witaminy z grupy B, które utrzymują w dobrej kondycji układ nerwowy. Jego nieprawidłowe działanie może osłabiać odporność organizmu. Pierzga obfituje też żelazo i miedź, których niedobory również mogą zwiększyć podatność organizmu na zachorowanie. Znajdziesz w niej również sporą dawkę wspierającego produkcję przeciwciał selenu oraz chroniącego organizm przed infekcjami cynku. Regularne sięganie po ten produkt pszczeli może zatem znacząco podnieść komfort w okresie zwiększonych zachowań.

Jak stosować zdrowy pszczeli produkt ?

Pierzga pszczela jest dostępna w formie proszku, tabletek i kapsułek. Najpopularniejszym, a zarazem moim ulubionym, sposobem jej spożywania jest dodawanie jogurtu. Taki „wzmocniony nabiał” zajadam codziennie ze świeżymi owocami w ramach podwieczorku lub jako część śniadania. Porcję pierzgi możesz również zalać wodą, odstawić na noc i spożyć na czczo. W tej postaci jest najlepiej przyswajalna.

Uwaga: Koniecznie dopilnuj, by temperatura jedzenia lub płynu, do którego dodajesz pierzgę pszczelą, nie przewyższała 40 stopni Celsjusza. Podobnie jak miód, w wysokich temperaturach traci ona swoje cenne właściwości. Nie przekraczaj też zalecanej dziennej dawki pszczelego produktu. Dla osoby dorosłej jest to 10-15 g, czyli około 1 łyżeczki. W razie jakichkolwiek wątpliwości co do stosowania pierzgi pszczelej skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą. Koniecznie poradź się specjalisty, jeśli jesteś w ciąży, karmisz piersią, cierpisz na choroby nerek lub stwierdzono u ciebie kiedykolwiek alergię.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...